Dikke kinderen

Een op de acht schoolkinderen is te dik of dreigt dat te worden

Overgewicht wordt veroorzaakt doordat kinderen te veel eten en te weinig bewegen. Als kinderen meer energie (= eten) binnenkrijgen dan ze verbranden, kunnen ze te dik worden. Als het aan kinderen zelf ligt, gaan ze nooit naar bed, krijgen ze alle speelgoed van de wereld en eten ze de hele dag snoep, patat en pannenkoeken. Dat is logisch en kindeigen. Kinderen kijken niet ver vooruit en zijn altijd uit op het genot op korte termijn. En wij als ouders willen dat onze kinderen gelukkig, gezond zijn, prettig opgroeien en komen dan ook vaak tegemoet aan de vraag van hun kinderen.

Om kinderen uit te laten groeien tot gezonde, verantwoordelijke volwassenen, hebben ze een opvoeding nodig. Daar zijn regels voor nodig en deze bepalen de ouders. Het is dus heel gewoon dat ouders regels rondom eten hanteren en bepalen wat er op tafel komt. Natuurlijk houd je rekening met je kinderen, maar je mag van je kinderen verwachten dat ze mee-eten met ‘wat de pot schaft’. Groente, aardappelen, pasta of rijst en een stukje vlees of vis en een toetje horen bij een warme maaltijd.

Kinderen zijn in de loop van de tijd niet méér gaan eten, maar ongezonder. En dat is één van de redenen waarom kinderen te dik kunnen worden. Honderd jaar geleden had je geen snoep in alle soorten en maten, bestond er geen snackbar en was zoete limonade nog een traktatie. In plaats van drie vaste maaltijdmomenten per dag, eten kinderen veel vaker. Eten gebeurt steeds vaker in de vorm van tussendoortjes. En dat zijn vaak etenswaren die veel vet en suiker (dus: veel calorieën!) bevatten. Van die teveel tussendoortjes kunnen kinderen aankomen. Bovendien is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel belandt: omdat een kind veel tussendoortjes krijgt, eet het tijdens de maaltijd te weinig (geen trek), met als gevolg later weer ‘trek’ te hebben. En die trek wordt weer gestild met een tussendoortje.

Hoe meer een kind beweegt, hoe meer energie een kind nodig heeft. Actieve kinderen, die de hele dag fietsen, skaten of voetballen, hebben meer nodig dan kinderen die veel zitten. Beweging is goed voor de lichamelijke ontwikkeling, motoriek en de aanleg van spieren. De meeste kinderen vinden het gelukkig fijn om te bewegen. Toch geldt dat we met z’n allen de laatste jaren minder bewegen. Steeds meer kinderen worden met de auto naar school, het zwembad of de sportclub gebracht. Televisiekijken en spelletjes spelen op de computer is iets wat in elk gezin meer en langer gebeurt. Volgens onderzoek wordt er in Nederland door kinderen bijna gemiddeld twee uur per dag televisie gekeken.

Overgewicht zit voor een gedeelte ‘in de genen’, maar de rol van erfelijkheid wordt vaak overschat en als excuus gebruikt: ‘Hij is zo mollig omdat ik het ook ben’. Nee dus! Een kind van mollige ouders heeft slechts dertig procent kans ook dik te worden. Een belangrijke taak die je als ouder hebt, is het goede voorbeeld geven. Kinderen doen hun ouders in alles na. Zo leren ze praten, lopen en eten. Als je zelf niet van spinazie houdt en dat laat blijken, is de kans groot dat je kind het ook niet lekker vindt. En sla je zelf het ontbijt altijd over, dan moet je niet raar staan te kijken dat je kind ‘s morgens niet eet. Het is van belang kinderen van jongs af aan een gezond eet- en beweegpatroon aan te leren. Hoe jonger een kind, hoe beter hij dat oppikt. En… hoe gewoner het is.

Als je te zwaar bent kan dat grote consequenties hebben voor je gezondheid. Kinderen die te zwaar zijn kunnen veel klachten krijgen; Bijvoorbeeld aan voeten, knieën, benen en rug, maar ook kortademigheid, snurken, hoofdpijn, slaapstoornissen, huidinfecties en een verhoging van het cholesterol. Volwassenen die als kind overgewicht hadden, hebben een verhoogde sterftekans.
Bijna één op de drie kinderen met overgewicht heeft een verhoogde bloeddruk en loopt aanzienlijk meer kans om suikerziekte of een hart- of vaatziekte te krijgen.

Behalve lichamelijke gevolgen, kan overgewicht ook behoorlijke invloed op het sociale leven van kinderen hebben. Te dikke kinderen worden vaak meer gepest dan hun ‘dunne’ leeftijdsgenootjes. Ze voelen zich soms buitengesloten, schamen zich voor hun omvang en hebben vaker een negatief zelfbeeld. Kinderen met overgewicht kunnen somber zijn en kunnen bovendien meer gedragsproblemen en emotionele problemen hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CJggeeftantwoord (0800-2540000 of info@cjggeeftantwoord.nl)