Broekpoepen

Niet alle kinderen zijn op hetzelfde tijdstip zindelijk voor ontlasting, maar na het 4e jaar spreekt men wel van onzindelijk voor ontlasting. De meeste kinderen die broekpoepen, hebben verkeerde ontlastingsgewoonten. Deze gewoonten zijn aangeleerd of door toeval ontstaan, bijvoorbeeld door een pijnlijk anusscheurtje.

Veel kinderen hebben ook last van verstoppingen. Bij een klein aantal kinderen is de oorzaak een afwijking of ziekte van de darmen, dit komt zelden voor. Broekpoepen kan ook ontstaan na een periode van zindelijkheid. Emotionele gebeurtenissen, zoals pesten op school of angsten, kunnen een rol spelen.

Verstopping

Het probleem bij broekpoepen kan verstopping zijn. Uw kind kan dagen de ontlasting ophouden met tussendoor herhaaldelijk vuile broeken. Verstopping (obstipatie) wil zeggen dat de dikke darm te traag werkt. Hierdoor blijven voedselresten te lang in de darmen achter en wordt de ontlasting droog en hard en kan zo dik worden dat het er bijna niet meer uit te drukken is op de wc.

Gevolgen van verstopping

Een begrijpelijk gevolg van een pijnlijke ontlasting is dat kinderen bang worden om te drukken en proberen hun ontlasting op te houden. Het spreekt vanzelf dat deze (onbewuste) reactie de verstopping alleen maar erger maakt. Andere gevolgen van zijn: slechte eetlust, hangerigheid, perioden met koorts, buikpijn. Een belangrijk gevolg van regelmatige verstopping is dat de dikke darm gaat uitzetten en meer ontlasting kan ‘opslaan’ voordat uw kind aandrang voelt. Voork√≥men van het broekpoepen zal steeds moeilijker worden omdat het aandrangsgevoel steeds verder afneemt.
De gevolgen zijn vaak ingrijpend. Thuis kunnen er ruzies ontstaan en soms verstopt een kind de onderbroeken uit angst voor ontdekking. Op school worden ze geplaagd, aan sport durven ze op den duur niet meer mee te doen. Straffen heeft weinig zin, want ze doen het niet expres. Dwingen om naar de wc te gaan helpt niet en maakt ze vaak nog angstiger. De stress die dit alles oplevert, kan nadelig zijn voor hun toch al gevoelige darmwerking.
Blijf niet te lang met problemen rondlopen, maar neem contact op met jeugd- of huisarts als:

De ontlasting van uw kind dun is en vaak moet drukken (ten minste twee maal per dag).
Uw kind wel elke dag gaat drukken, maar de ontlasting op een abnormale plaats doet.
Tips om verstopping tegen te gaan: 

Leer uw kind een bezoek aan de wc niet uit te stellen en de tijd te nemen om ontspannen op de wc te zitten. Voor kinderen die met hun voeten de grond niet kunnen raken, kan een voetenbankje een goede oplossing zijn
Zorg dat uw kind voldoende lichaamsbeweging krijgt: sporten, wandelen, fietsen, touwtje springen
Geef vezelrijke voeding die de darmen aan het werk zet: volkorenbrood, roggebrood, zilvervliesrijst, muesli, rauwkost en fruit (met schil). Kies bij voorkeur niet voor witte rijst en bananen. Dagelijks enkele gewelde droge pruimen, bijvoorbeeld door de yoghurt met muesli
Let erop dat uw kind voldoende drinkt, vooral als het vezelrijker is gaan eten. Een extra glas lauw water bij de maaltijden is een goede gewoonte
Leer uw kind langzaam te eten en goed te kauwen
Laat uw kind regelmatig eten en geen maaltijden overslaan
Belonen
Om uw kind te ondersteunen kunt u beginnen met een beloningssysteem. Vraag uw kind om uit zichzelf op vaste momenten naar het toilet te gaan (bijv. na Sesamstraat, of ‘s morgens voor het naar school gaan). Vervolgens noteert uw kind samen met u dagelijks of het gepoept heeft en of hij/zij die dag een schone of vuile broek had. Punten worden toegekend als het kind met resultaat gepoept heeft en/of geen vieze broek heeft. Deze punten kunnen gespaard worden voor een beloning die vooraf afgesproken is. Met het consequent volhouden van goede voedings- en toiletgewoontes, kan uw kind binnen een paar maanden van het broekpoepen af zijn.

Bronvermelding: GGD folder Broekpoepen