Pesten op internet

Pesten is van alle tijden.

Schelden, schoppen en slaan. Net doen alsof iemand niet bestaat of iemand uitlachen. Tegenwoordig is daar een nieuwe vorm bijgekomen: pesten via
internet. Onder jongeren komt deze manier van pesten steeds vaker voor.

Ze sturen anonieme dreigmailtjes. Ze plaatsen foto’s van elkaar op internet met vervelende teksten. Ze schelden elkaar via MSN uit en er worden met opzet virussen gestuurd. Veel jongeren vinden pesten via internet grappig. Maar dat wordt anders als het henzelf overkomt.

Tips om problemen te voorkomen

 • 1. Zet de pc op een centrale plek in huis. Zo hebt u beter zicht op wat uw kinderen op de computer aan het doen zijn.
 • 2. Zorg dat u zelf genoeg weet van internet. Ga chatten, MSN-en, surfen en zoeken, downloaden en mp3-tjes delen. Zo weet u wat de mogelijkheden van internet zijn. En zo kunt u uw kinderen vertellen wat ze er kunnen vinden. Wat leuk is en wat niet.
 • 3. Praat regelmatig met uw kinderen en hun vrienden en vriendinnen over internet. Wat doen ze op internet? Wat maken ze mee? Hoe vinden ze dat? Vertel ook over uw eigen ervaringen. Zo laat u weten dat u openstaat voor hun ervaringen. Ze zullen dan eerder naar u toekomen als het nodig is.
 • 4. Als geintje sturen kinderen elkaar soms virussen toe. Installeer daarom een goede virusscanner.
 • 5. De beste tips krijgt u van andere ouders. Zij lopen ook tegen vragen of problemen aan. Misschien hebben zij al een oplossing gevonden. Kijk bijvoorbeeld eens op: www.ouders.nl of www.mijnkindonline.nl.
 • 6. In het volgende boek vindt u veel praktische informatie en tips: Mijn kind online. Hoe begeleid je je kind op internet geschreven door Justine Pardoen en Remco Pijpers.

Als er wordt gepest via internet, wat dan?

 • 1. Vertel uw kind dat hij of zij niet moet reageren op pestmails. Voor de pestkop is de lol er dan snel af.
 • 2. Bewaar de pestmails als bewijs.
 • 3. Praat erover met andere ouders. Bijvoorbeeld via Ouders Online: www.ouders.nl.
 • 4. Kinderen denken al snel dat het hun eigen schuld is dat ze gepest worden. Ze hebben niet door dat vervelende mails vaak voor de lol verstuurd worden. Vaak is die mail niet eens speciaal voor hen bedoeld. Kinderen hebben dus niet in de hand dat iemand zulke mails naar hen stuurt. Maar ze kunnen wel zelf bepalen of ze zich er iets van aantrekken. Help uw kinderen hierbij. Neem het probleem serieus. Maak hen duidelijk dat het vaak om een geintje gaat; dat het de pestkoppen niet uitmaakt aan wie ze de mail versturen.

Als er anoniem wordt gepest, wat dan?

 • 1. Spoor de dader op. Soms lukt dit door uit te zoeken van welke computer het bericht komt. Is het op school gebeurd? Dan kan de leerkracht nagaan wanneer het bericht is verzonden. Ook kan hij/zij uitzoeken welke klas op dat moment gebruikmaakte van de computer(s).
 • 2. U kunt ook bij de politie melden U kunt ook bij de politie melden wat er gebeurd is. Vraag de politie hoe u het beste verder kunt handelen.

Kijk voor meer informatie over pesten via internet op de volgende websites:


www.kinderconsument.nl [

www.pestenislaf.nl

www.surfopsafe.nl [

[gnurl=http://www.besafeonline.org]www.besafeonline.org[/gnurl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CJGgeeftantwoord (0800-2540000, info@cjggeeftantwoord.nl of langskomen in één van de CJGgeeftantwoord inlooppunten).