Opvoeden en hygiene

‘Niet in het gezicht van je zusje niezen!’

Hoe vaak hebt u uw kind al richting kraan gestuurd met de woorden: ‘Handen wassen als je naar de wc bent geweest en voor het eten!’ Hoe vaak hebt u al gewaarschuwd: ‘Hand voor je mond als je hoest!’ ‘Niet je neus afvegen aan je mouw!’?

Als ouder weet u dat een goede hygiëne belangrijk is voor de gezondheid van uw kind. Maar hoe leert u uw kind dat het belangrijk is om jezelf schoon te houden? 

De meeste kinderen krijgen van hun ouders een aantal geboden en verboden mee op het gebied van hygiëne. Een hele waslijst… En het klopt allemaal als een bus. Maar of de boodschap aankomt? Zolang u in de buurt bent, houden ze zich waarschijnlijk behoorlijk goed aan de hygiëneregels. Maar u hebt uw hielen nog niet gelicht, of hij (of zij!) haalt zijn schouders op, graait met vuile handen in de koektrommel en creëert glimmende strepen van snot op zijn linker- én rechtermouw.

Wilt u uw kind leren zichzelf en zijn omgeving schoon te houden, praat dan eens op een prettige en niet te ingewikkelde manier met uw kind over waarom dat zo belangrijk is. Of lees boekjes voor die daar over gaan. Doe (als uw kind nog jong is) samen de dingen die het straks zelf en uit zichzelf moet gaan doen of maak er een spelletje van. Geef het goede voorbeeld. Als een kind ziet dat papa en mama altijd hun handen wassen voor het eten, vinden ze het snel heel gewoon om dat zelf ook te doen.

Eigen verantwoordelijkheid


Vanaf het moment dat uw kind in groep drie zit, kunt u hem een aantal verantwoordelijkheden geven. U zult zien dat uw zoon of dochter groeit van het vertrouwen dat u in hem of haar stelt. Leg op een eenvoudige manier uit dat uw kind heel veel dingen zelf kan doen om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft. Goed voor jezelf zorgen betekent dat je jezelf schoon houdt, maar bijvoorbeeld ook dat je twee of drie keer per dag je tanden poetst, gezond eet, lekker veel beweegt en goed slaapt.

Bespreek ook met uw kind dat niet alleen schone handen en een schoon lijf helpen om ‘ziekmakers’ buiten de deur te houden, maar het is ook belangrijk dat het huis schoon is, en er gezonde lucht in huis is. Ook daar kan uw kind bij helpen. Hij kan zelf vuil ondergoed, vuile sokken en vuile handdoeken in de wasmand gooien, het dekbed ’s ochtends openslaan en het slaapkamerraam openzetten. Ze kunnen hun eigen slaapkamer opruimen, want een opgeruimde kamer wordt minder snel stoffig, en van stof kun je gaan hoesten en niezen…   

IJdele pubers

De meeste pubers zijn behoorlijk ijdel en besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Dat wil niet altijd zeggen dat ze ook veel aandacht besteden aan hun persoonlijke verzorging: ze smeren vrolijk een klodder gel in vet haar en spuiten deodorant onder ongewassen oksels. Het is daarom goed om weer eens een gesprekje te hebben over hygiëne. Dat zal waarschijnlijk niet meer gaan over handen wassen, maar wel over wat er allemaal in en aan je lichaam verandert in de puberteit. Dat je bijvoorbeeld meer gaat zweten, een vettere huid krijgt of last krijgt van afscheiding. En dat betekent dat je je vaker moet wassen. Vindt u het vervelend om dit soort gesprekjes te hebben met uw kind, of hebt u het gevoel dat uw zoon of dochter daar helemaal geen zin in heeft? Er zijn heel veel leuke boekjes voor pubers waarin de zorg voor je lijf uitgebreid aan bod komt.