Lentekriebels

Kinderen worden via de media steeds vaker geconfronteerd met seksueel getinte beelden. Denk maar eens aan de videoclips op MTV. Daarom is het goed om thuis en op school goede informatie over normen en waarden rondom relaties en seksualiteit te geven.

Soms is het voor u als ouder moeilijk om een gesprek hierover te beginnen. De medewerkers van de onze inlooppunten kunnen informatie geven en u adviseren. Ook heeft elk inlooppunt boeken en informatie over dit onderwerp die u kunt inzien.

Graag geven wij u enkele tips:

Wees eerlijk
Als uw kind vragen stelt geef dan eerlijke antwoorden en praat op een manier die past bij zijn leeftijd. Vertel dus geen verhaaltjes over de ooievaar of de bloemkool en gebruik liever geen technische termen zoals ovulatie.
Beantwoord vragen
Noem alles bij de juiste naam en geef zoveel mogelijk antwoord op de vraag die uw kind stelt. Probeer niet uit te wijden over aanverwante zaken die uw kind nog niet kan bevatten. Wil hij méér weten dan vraagt hij vanzelf verder.
Benoem geslachtsorganen
Geef de geslachtsorganen een naam, dat praat makkelijker, kies een naam waar u vrij over kunt praten
Wees duidelijk
Welk woord u ook gebruikt, maak duidelijk wat u precies bedoelt. Wees ook helder in wat u onder vrijen verstaat. Is dat voor u knuffelen en zoenen of het hebben van geslachtsgemeenschap?
Hieronder vindt u drie titels van boeken van schrijfster Sanderijn van der Doef, die u hierbij kunnen helpen:

• Ik vind jou lief. Een informatief prentenboek voor peuters en kleuters
• Ben jij ook op mij? Een informatief boek over seks voor kinderen van 7-11 jaar
• Kleine mensen, grote gevoelens. Kinderen en hun seksualiteit
Meer informatie over de week van de lentekriebels kunt u vinden op www.weekvandelentekriebels.nl.