Kinderen en geldzaken

Het onderwerp “financieel opvoeden van kinderen” komt de laatste tijd regelmatig in de publiciteit. Dit is meer dan je kind iedere week een paar euro zakgeld geven of de kinderbijslag op zijn of haar rekening storten.

Het gaat over je kind leren omgaan met geld.

• Leren keuzes te maken
• Reclame de baas te blijven
• Sparen
• Zelf geld verdienen
• Leren omgaan met lenen
• Geld krijgen van ouders

Opvoeden is ook meer dan alleen praten met je kind, het betekent ook een voorbeeld zijn en zorgen dat je kind de juiste informatie krijgt. Het is belangrijk dat je kind ervaring opdoet met geld. Elke ouder wil dat zijn kind opgroeit tot een volwassene die op eigen benen kan staan. Goed omgaan met geld hoort daar ook bij. Het belangrijkste is dat je kind leert zijn wensen af te stemmen op zijn budget. Op is echt Op!
Kinderen worden door reclames overspoeld met de boodschap dat zij bepaalde spullen toch ECHT moeten hebben om erbij te horen. Leer uw kind keuzes te maken. Kiezen voor de dingen die zij zelf leuk en belangrijk vinden. Het is goed al op jonge leeftijd te kunnen bedenken waar je je geld aan besteed. Dit voorkomt dat je later financiële problemen krijgt.

Zakgeld is leergeld

Door een vast bedrag op een vast tijdstip te krijgen leren kinderen omgaan met hun eigen geld en leren ze keuzes te maken. Ze vinden het ook leuk om zakgeld te krijgen, weer een stap naar zelfstandigheid. Maak hierover wel afspraken met je kind:
• Zakgeld is een vast bedrag, dus geen extra geld toestoppen.
• Op is op, alleen dan leren kinderen echt keuzes te maken.
• Waaraan mag je kind z’n geld besteden?
• Welk bedrag gaat in de spaarpot?
Als je kind wat ouder is kun je beginnen met kleedgeld, maar ook hiervoor geldt, maak duidelijke afspraken. Wat moet er wel of niet van betaald worden. Winterjas? Schoenen? Wat mag wel en wat mag niet? Naveltruitje? Piercing? Je kind zal zelf gaan bepalen wat het koopt, ook als is het misschien niet helemaal de smaak van jou als ouder. Toch zullen ouders dit moeten accepteren, je kind heeft nu eenmaal recht op een eigen smaak.
Voor veel jongeren is zak- en kleedgeld niet genoeg en zij gaan wat bij- verdienen. Het hebben van een baantje levert ze geld op, maar de jongere leert er ook veel van. Het kind leert hoe het er aan toe gaat in een baan, leert verantwoordelijkheid nemen, op tijd komen en zaken regelen, zodat het werk goed verloopt. Spreek met je kind af hoeveel tijd er besteedt wordt aan een bijbaantje, zodat het niet ten koste gaat van school, huiswerk en sociale contacten.

Informatie gehaald uit boekje: Financiële opvoeding? Dat doe je zo! van het Nibud.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CJGgeeftantwoord (0800-2540000 of info@cjggeeftantwoord.nl)