Kinderen en veranderingen in hun leven

In het leven van jonge kinderen gebeuren leuke, maar ook minder leuke dingen of veranderingen. Een andere omgeving met allerlei nieuwe mensen is even wennen. Vertrouwde personen of dieren die wegvallen bieden opeens geen houvast meer. Een nieuw broertje of zusje betekent dat je je vader en moeder moet delen. Daardoor kan het gedrag van een kind worden beïnvloed. Lastig worden, steeds om aandacht vragen, niets meer zelf kunnen, stilletjes en verdrietig zijn, minder goed eten of slapen.

Wat kun je daar als ouders aan doen?

  • Probeer uw kind voor te bereiden op de nieuwe situatie. Als u gaat verhuizen, ga dan voor de verhuizing samen een kijkje nemen in het nieuwe huis of koop samen spulletjes die later in het nieuwe huis komen te staan. Maak een fotoboekje van het oude en nieuwe huis.
  • Komt er gezinsuitbreiding, laat uw kind “meegroeien”met de baby. Ga eens op bezoek bij iemand die een baby heeft. Vertel uw kind wat hij/zij als grote broer of zus mag doen om te helpen als de baby er is.

Veranderingen zijn onvermijdelijk en als ouders kunt u proberen deze veranderingen zo goed mogelijk te begeleiden. Ook voor tips, informatie en advies bij veranderingen in het leven van u en uw kind, kunt u terecht bij CJGgeeftantwoord.