Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Week van de Lentekriebels

10 maart 2014

Logo+vlindersWvdL[1]-1

Week van de Lentekriebels voor het basisonderwijs
Van 17 t/m 21 maart is het de ‘Week van de Lentekriebels’ voor het basisonderwijs.

In deze week volgen leerlingen in groep 1 t/m 8 elke dag een les over relationele en seksuele vorming, passend bij de leeftijd van de kinderen. 85 basisscholen in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant doen mee.

De Week van de Lentekriebels is een landelijke projectweek over relaties en seksualiteit voor het basisonderwijs. Al op jonge leeftijd wordt namelijk de basis voor gezond relationeel en seksueel gedrag gelegd. Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben vragen over dit onderwerp. Via internet, tv, maar ook ‘op straat’ krijgen kinderen soms eenzijdige of onjuiste informatie over relaties en seksualiteit. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen ouders, maar ook scholen kinderen ondersteunen in een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling.

Lessen over Lentekriebels
Tijdens de Week van de Lentekriebels voeren de leerkrachten in hun eigen klas, elke dag een les of activiteit uit. De lessen sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen. De lessen gaan bijvoorbeeld over kriebels in je buik, het verschil tussen jongens en meisjes, over vriendschap en verliefdheid, waar komen baby’tjes vandaan, ‘nee’ leren zeggen, respect hebben voor een ander, veranderingen in de puberteit, seksuele beelden in de media.

Ouderbijeenkomsten
De GGD Hart voor Brabant ondersteunt de basisscholen bij de Week van de Lentekriebels en betrekt ook de ouders erbij. De helft van de deelnemende scholen organiseert daarom samen met de GGD, een ouderbijeenkomst over de relationele en seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen.

Meer informatie
Op de website van de Week van de Lentekriebels: www.weekvandelentekriebels.nl, vindt u meer informatie over relationele en seksuele vorming voor kinderen. De website biedt ook tips en adviezen als u dit onderwerp thuis met uw kind wilt bespreken.