Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Zomercampagne ‘Think before you drink’

13 juni 2013

Hoe praat ik met mijn kind over alcohol

Het regionale alcoholmatigingsproject Think before you drink organiseert van juni t/m september de zomercampagne ‘Wat kies jij?’ in de regio’s West-Brabant en Brabant-Noord. De zomer is het seizoen van vakantie, evenementen, concerten, festivals en kermissen.

Voor jongeren het moment voor lol, ontlading en gezelligheid. Helaas heeft deze periode ook een keerzijde: op vakantie en tijdens evenementen drinken jongeren traditioneel veel alcohol. Het aantal jongeren dat door (overmatig) alcoholgebruik in de problemen komt, is iedere zomer weer groot. Als ouder/opvoeder kun je het drinkgedrag van je kind(eren) op verschillende manieren beïnvloeden. Tijdens deze zomercampagne is er daarom extra aandacht voor de rol van de ouders/opvoeders.

Wat kies jij?
Think before you drink prikkelt jongeren om tijdens festivals, feesten of andere zomerevenementen stil te staan bij hun drinkgedrag. We doen dit op verschillende manieren. Watermeisjes delen tijdens evenementen water uit met de boodschap: ’als je alcohol drinkt, wissel het af met water of frisdrank’. Acteurs ‘confronteren’ jongeren met de keuze nuchter blijven of dronken worden. Een promoteam van jongeren gaat op stap met een groot bord en daagt andere jongeren daarmee uit hun keuze voor wel of niet alcohol drinken duidelijk te maken.
Van deze keuze maken we een foto die de jongeren terug kunnen vinden via https://www.facebook.com/drinkthetdoor. Jongeren vinden daar hun foto terug, die zij kunnen delen met vrienden. Ook kunnen jongeren via een kraskaart diverse prijzen winnen, onder andere bioscoopbonnen, een i-pod of een fiets. Daarnaast delen we gadgets uit tijdens de evenementen, die aanleiding geven om met jongeren in gesprek te gaan over hun alcoholgebruik.
De ‘Wat kies jij?’- zomercampagne is één van manieren waarop Think before you drink de strijd aangaat tegen te jong, te vaak en te veel alcohol drinken door jongeren.

Wat kun je als ouder doen?
Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat ouders meer invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind dan zij denken. Als je niet wilt dat je kind alcohol gaat drinken, moet je het daar met je kind over hebben. Het stellen van duidelijke regels werkt. Het kan best lastig zijn om zo’n gesprek te voeren. Het kan zo zijn dat je kind al eens alcohol heeft geprobeerd of zelfs regelmatig drinkt. Is je kind nog geen 16*? Spreek dan af dat hij of zij tot 16 jaar niet drinkt. Wat kun je doen als dit niet lukt? Of als je kind ouder is dan 16?  Het is dan belangrijk om je kind te helpen met sociale druk om te gaan. Tijdens de zomercampagne delen we op diverse evenementen waterzakjes uit aan ouders, met daaraan een kaartje met tips om alcoholgebruik bespreekbaar te maken.

* De leeftijd waarop alcohol verkocht mag worden aan jongeren, gaat vanaf 2014 naar 18 jaar. Dan moet dus overal waar 16 is vermeld, 18 jaar gelezen worden.

Think before you drink
In dit regionale alcoholmatigingsproject zetten 18 gemeenten West-Brabant en 20 gemeenten Brabant-Noord , GGD’en Hart voor Brabant en West-Brabant, Netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentron, Bureau Halt, politie en andere regionale partijen zich gezamenlijk in om jongeren bewust(er) te maken van de schadelijke gevolgen van alcohol en hen weerbaarder te maken. Daarnaast richt het project zich op het beperken van de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren. Doelstellingen: géén alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar en géén overmatig alcoholgebruik door jongeren vanaf 16 jaar.
Meer informatie over het project Think before you drink vindt u op www.thinkbeforeyoudrink.nl.

Foto's