Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Carnaval; Gemeentepils of bier. Wat kies jij?

4 februari 2013

Vanaf 9 februari a.s. trapt alcoholpreventieproject ‘Think before you drink’  haar carnavalsactie af tijdens de optochten in onder andere Hank, Dussen, Veghel en Haaren.

Onder het motto ‘Wat kies jij?’ lopen verklede mannetjes met een bolderkar mee in de carnavalsoptocht. Met prikkelende stellingen wordt er overgebracht dat je zélf de keuze maakt in het wel of (bijna) niet drinken van alcohol.  ‘Wat kies jij?’  Samen carnaval vieren of je eigen carnaval verstieren!

Gemeentepils is lekker
Bewust, maar met een knipoog laten de mannetjes in morphsuits tijdens 8 optochten in Brabant zien wat de voordelen van niet/weinig drinken zijn. Daarnaast promoten zij de gemeentepils. De carnavallende menigte wordt uitgedaagd om water te drinken. Het is lekker, alcoholvrij en het helpt bij het voorkomen van een kater.

Je keuze bekend maken op facebook
Via deze carnavalsactie worden jongeren en hun ouders uitgenodigd om hun keuze bekend te maken en deze te delen op facebook. Kies je ervoor flink aan de zuip te gaan of om geen of met mate alcohol te drinken? Tijdens de optochten worden foto’s gemaakt van ieders keuze en deze zijn 1 of 2 dagen erna op facebook.com/drinkthetdoor te zien.

Wat gebeurt er nog meer?
Bij een aantal sleuteloverdrachten, optochten en bouwschuren komen ook de watermeisjes op bezoek. Uitgedost als blauwe waternimfen met watertanks promoten ook zij het drinken van water ter voorkoming van de kater. Water, fok die kater.. (zie http://www.youtube.com/watch?v=4-wNuYFIta4). 
Verder zijn er posters en flyers verspreid. Hierop staat een QRcode die de carnavaller met smartphone kan gebruiken om bij de KeuzeApp ‘Wat kies jij?’ te komen. Deze App laat aansprekende pictogrammen en herkenbare situaties zien. Met één druk op de knop kun je je keuze bekend maken; (http://www.drinkthetdoor.nl/?page_id=722 ).

Positieve benadering is effectiever
Een positieve benadering werkt bij jongeren beter dan straffen en handhaven, zo benadrukt de GGD. In dat kader voeren de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant, gemeenten en lokale en regionale organisaties samen het alcoholpreventieproject “Think before you drink” uit.

In de volgende optochten lopen we mee;
Zaterdag 9 februari
13.11 uur Hank
14.30 uur Dussen
13.00 uur Haaren
19.30 uur Standaardbuiten/Moerdijk

Zondag 10 februari
13.30 uur Rijsbergen
14.00 uur Reek
14.00 uur Veghel

Maandag 11 februari
13.30 uur Etten-leur