Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Wat je moet weten over vakantiewerk.

29 mei 2012

Een lange vakantie komt eraan. Een tijd om lekker wat geld te verdienen: Vakantiewerk!
In dit bericht zetten we een aantal zaken op een rijtje die jongeren en ouders graag willen weten:
Vanaf welke leeftijd mag je gaan werken en hoeveel ga je verdienen? Ga je sparen of maak je alles op?

Als je dertien jaar of ouder bent, mag je in de schoolvakantie werken en het soort werk hangt af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe langer en meer soorten werk je mag doen.
Je mag bijvoorbeeld niet met machines of in een fabriek werken. Er moet altijd een volwassene in de buurt zijn die je “in de gaten” houdt, je mag dus nog niet zelfstandig werken.
Je kunt gaan oppassen bij familie of kennissen, folders verspreiden, helpen op een boerderij of in een pretpark, groente en/of fruit plukken, in een winkel vakken vullen en helpen inpakken.
In de vakantie mag je op deze leeftijd 7 uur per dag werken maar nooit méér dan 35 uur per week. Op zondag mag je nooit werken en op werkdagen niet voor 7.00 uur of na 19.00 uur.
Er gelden geen minimumlonen voor 13 en 14 jarigen.
Het bruto minimumloon voor 15 jarigen is minimaal € 2,52
Tot de leeftijd van 16 jaar mag je onbeperkt bijverdienen zonder gevolgen voor de kinderbijslag.
Als je 15 bent mag je méér soorten werk doen en kun je je ook inschrijven bij een uitzendbureau. In de vakantie mag je 8 uur per dag werken maar nooit meer dan 40 uur per week. Nog steeds mag je meestal niet op zondag werken en vóór 7.00 uur en na 19.00 uur.
Voor 16 en 17 jarigen geldt dat ze bijna alle soorten werk mogen doen. Dus werken in een fabriek of achter de kassa op een terras. De jongere mag in de vakantie 9 uur werken maar niet meer dan 45 uur per week. Een 16-jarige hoort minimaal € 115,95, - bruto te verdienen voor een hele week werken.
En wat ga je doen met al dat verdiende geld?
Het is belangrijk om hier vooraf met elkaar afspraken over te maken, zodat duidelijk is of er een gedeelte op de spaarrekening gezet moet worden of alles op mag gaan aan de vakantie….
Het is goed om kinderen te leren op een verantwoorde manier met hun geld om te gaan. In de groei naar volwassenheid moeten jongeren ook op het gebied van geldzaken zelfstandig worden en daar kunnen ze prima mee beginnen door hun vakantiebaantje.
In dit bericht staan slechts een aantal onderwerpen voor werkende jongeren.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de inlooppunten van Centrum voor Jeugd en Gezin geeft antwoord. Hier liggen o.a. de folder Vakantiewerk en bijbanen: informatie voor jongeren van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bovenstaande informatie komt hier ook uit. Daarnaast hebben we onze nieuwsflits ‘Leuk op vakantie’ met allerlei informatie voor jonge kinderen en jeugd die op vakantie gaan.

Brochure vakantiewerk 2012