Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Week van de lentekriebels

11 maart 2015

lentekriebels

Week van de Lentekriebels bestaat 10 jaar!

Van 16 t/m 20 maart 2015 vindt voor de tiende keer de Week van de Lentekriebels plaats. Tijdens deze week geven basisscholen in groep 1 t/m 8 les over de thema’s relaties en seksualiteit, passend bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen. Bijna 80 basisscholen in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant doen mee.

Jong geleerd…
De Week van de Lentekriebels is een landelijke projectweek over relaties en seksualiteit voor het basisonderwijs. Al op jonge leeftijd wordt de basis voor gezond relationeel en seksueel gedrag gelegd. Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben vragen over dit onderwerp. Via internet, tv, maar ook ‘op straat’ krijgen kinderen soms eenzijdige of onjuiste informatie over relaties en seksualiteit. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen ouders, maar ook scholen kinderen ondersteunen bij een gezonde en veilige seksuele en relationele ontwikkeling. Zo leren ze gezondere keuzes maken, beter hun wensen en grenzen aangeven en weerbaarder te zijn.

Lessen over Lentekriebels
Tijdens de Week van de Lentekriebels voeren leerkrachten in hun eigen klas, elke dag een les of activiteit uit. De lessen gaan bijvoorbeeld over kriebels in je buik, verschillen tussen jongens en meisjes, vriendschap en verliefdheid, waar komen baby’tjes vandaan, ‘nee’ leren zeggen, respect hebben voor een ander, veranderingen in de puberteit en seksuele beelden in de media. Ook krijgen leerlingen de kans om positieve normen en waarden te ontwikkelen met respect voor diversiteit. Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen leerkrachten gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers WPF. Dit jaar is er een speciaal lentekriebellied over verliefd zijn en verkering vragen, op 16 maart knalt dit voor het eerst de scholen in!

De overheid steunt deze lessen: seksualiteit en seksuele diversiteit zijn begin december 2012 toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. Alle basisscholen zijn nu verplicht hier aandacht aan te besteden. De GGD Hart voor Brabant ondersteunt basisscholen hierbij.

Betrokkenheid ouders
De GGD vindt de betrokkenheid van ouders bij de Week van de Lentekriebels heel belangrijk. Een deel van de deelnemende scholen organiseert daarom, voorafgaand aan deze week, samen met de GGD een ouderbijeenkomst over de relationele en seksuele ontwikkeling en opvoeding van kinderen.

Meer informatie
Op de website van de Week van de Lentekriebels www.weekvandelentekriebels.nl vindt u meer informatie over relationele en seksuele vorming voor kinderen. De website biedt ook tips en adviezen als u dit onderwerp thuis met uw kind wilt bespreken.