Nieuws

Alle nieuwsartikelen

Een frisse carnaval

29 december 2011

Zorg voor een ‘frisse’ carnaval!

Carnaval, het feest van lol, gek doen, verkleden en… van alcohol drinken. Ook veel jongeren onder de 16 jaar drinken vrolijk een glaasje mee. Elk jaar belanden tijdens carnaval echter schrikbarend veel tieners in het ziekenhuis. Drankgebruik kan de carnaval enorm verzieken. Houd carnaval daarom fris!

Regionale cijfers

In onze regio drinkt maar liefst 44% van de jongeren van twaalf tot en met zestien jaar regelmatig alcohol. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Hart voor Brabant. 15% van de jongeren drinkt op een weekenddag zelfs meer dan zes glazen alcohol. Aangenomen mag worden dat deze percentages tijdens carnaval véél hoger liggen.

Hersenschade

Jongeren onder de zestien jaar zijn extra gevoelig voor alcohol. Het drinken van alcohol op jonge leeftijd veroorzaakt blijvende schade aan de groeiende hersenen. De gevolgen van een paar biertjes of mixdrankjes zijn dus niet kinderachtig…  Het kabinet wil daarom niet alleen de verkopers van alcohol aan jongeren strenger bestraffen, maar pakt ook de jonge drinkers aan. Als ouder kunt u ook iets doen: Zeg ‘nee’ tegen alcohol voor kinderen onder de zestien jaar. En: zorg voor een ‘frisse’ carnaval!

Eerste glas, begin van drinkpatroon

Wist u dat carnaval, naast de feestdagen en de zomervakantie, één van de meest gebruikelijke momenten is waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken? Tijdens carnaval is de sociale controle laag en de sfeer losjes. En bij minder toezicht van ouders is er ruimte voor dat eerste glas. Het moment waarop een kind het eerste glas drinkt, is echter de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken. Stoppen met drinken of matigen wordt dan steeds moeilijker. Stel het eerste alcoholgebruik dus zo lang mogelijk uit.

Nee is nee, óók tijdens carnaval

Bijna tweederde van de ouders van zestien-minners zegt ‘nee’ tegen alcohol voor hun kind. Maar: hoe ouder het kind, hoe minder stellig de ouder is. Tegen een vijftienjarige zegt nog maar de helft van de ouders ‘nee’. Ouders hebben meer invloed op het drinkgedrag van hun kind dan ze zelf denken. Blijf dus ‘nee’ zeggen. Alcohol is immers ongezond en schadelijk voor de groeiende hersenen. En die hersenen zijn pas volgroeid rond het vierentwintigste jaar!

Meer informatie hierover is te vinden op www.watalcoholmetjedoet.nl.